Toscaanse wijn - wijngebied Toscane

Toscane

De wijngaarden in Toscane behoren tot de bekendste van Italië. Met o.a. de Sangiovese druiven voor de alom bekende Chianti wijnen in haar midden, kent de regio verschillende mooie druivenrassen en wijnen.

Wijnregio Toscane

Niet alleen als toeristische regio is Toscane wereldwijd bekend, de wijnregio Toscane behoort ook tot de top van Italië. Met bekende wijnen als de Chianti (met als meest bekende de Chianti Classico), de Brunello di Montalcino en de Vino Nobile di Montepulciano heeft Toscane wijnen die tot ver buiten Italië bekendheid genieten.

Het klimaat en de specifieke bodemstructuur zorgt ervoor dat Toscane veel kwaliteitswijnen kent, voornamelijk gemaakt van blauwe druiven en dan met name de Sangiovese druif en enkele afgeleiden daarvan. In het gebied zijn 11 DOCG-wijnen en maar liefst 40 DOC-wijnen.

De Toscaanse wijngebieden

In Toscane zijn meerdere wijngebieden te onderscheiden. Naast de bekende wijnstreken Chianti, Montalcino en Montepulciano zijn ook Carmignano en Bolgheri bekende wijngebieden. In Bolgheri zijn de zogenaamde Super Tuscans ontstaan.

Een goede Toscaanse wijn kopen online?

Onderaan de pagina staan een aantal online wijnwinkels die Toscaanse wijnen in haar assortiment hebben. Onderstaand alvast een paar mooie wijnen uit Toscane om te bestellen voor thuis 🙂

De meest bekende Toscaanse wijnen

De Chianti wijn

De meest bekende wijn die gemaakt wordt de regio Toscane is ongetwijfeld de Chianti. De ouderen onder ons kennen waarschijnlijk de traditionele mandflessen nog wel. Destijds stond de Chianti er niet al te best op als het gaat om goede smaak en kwaliteit. Dat is tegenwoordig wel anders.

Het Chianti wijngebied loop grofweg van Pisa, Florence, Arezzo tot Siena en is het hoofddomein van de Sangiovese druif. Binnen de wijnregio Chianti zijn er weer verschillende wijngebieden die de naam van de wijn dragen die er wordt geproduceerd. De Colli Fiorentini, Rufina, Colli Arentini, Montalbano, Montespertoli, Colline Pisane, Colli Senesi en in hart hart van de regio natuurlijk de meest bekende van allemaal, de Chianti Classico.

De Chianto Classico

De oorspronkelijke wijngebied in de wijnregio Chianti is de Chianto Classico. De wijn heeft de hoogste kwalificatie, de DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). Als de wijn ook nog eens twee jaar lang in vaten heeft gelegen en daarna 3 maanden in de fles heeft kunnen rijpen, wordt de wijn als ‘Riserva’ bestempeld. Voor de allerbeste Chianti moet je dus altijd even de tijd nemen en geduld hebben.

Sinds 2005 bestaat de Chianti Classico DOCG alleen nog maar uit rode druiven, het is bepaald dat de witte druiven als de Malvasia en de Trebbiano niet meer mogen worden gebruikt.

Chianti Classico wijn consortiumJe herkent de Chianti Classico meestal aan het logo met de afbeelding van de zwarte haan, de Gallo Nero. Dit is een label van het consortium van wijnboeren uit de Chanti Classico regio. Al moet daarbij gezegd worden dat niet alle wijnhuizen bij het consortium zijn aangesloten. Je kunt dus ook een heerlijke Chianti Classico aantreffen zonder de zwarte haan afbeelding op de fles.

Op avinturo staat inmiddels een eigen Chianti pagina met alles over deze bekende wijn.

Vino Nobile di Montepulciano

Iets ten zuiden van Siena en het Chianti gebied, vinden we de plaatsen Montalcino en Montepulciano. Je zou ze beide heel goed in 1 dag kunnen bezoeken en ontdekken.

In Montepulciano treffen we de Vino Nobile di Montepulciano, ook een wijn uit het allerhoogste kwaliteitssegment, de DOCG. Net als bij de Chianti is de Sangiovese druif, lokaal ook wel bekend onder de naam Prugnolo Gentile. Naast deze Sangiovese druif bestaat de Vino Nobile di Montepulciano verder uit de druivenrassen Canaialo Nero en de Mammolo. De wijn wordt 2 tot 3 jaar bewaard in eikenhouten vaten.

De Vino Nobile di Montepulciano behoort, samen met de Barolo, de Amarone (de Amarone della Valpolicella), Barbaresco, Franciacorta en de Bolgheri tot de beste wijnen van Italie.

Brunello di Montalcino

Iets ten westen van Montepulciano vindt je Montalcino. De Brunello di Montalcino kreeg in 1980 het predikaat DOCG wijn, en behoort tot de duurdere Italiaanse wijnen. Net als de eerder genoemde Vino Nobile di Montepulciano en de Chianti wordt deze rode wijn gemaakt van een kloon van de Sangiovese druif, de Brunello druif. De wijn rijpt 4 jaar, de Brunello Riserva doet daar nog een jaar langer over en heeft van de 5 jaren er 2 op hout gelegen.

Naast de duurdere Brunello de Montalcino maken de meeste wijnboeren ook een goedkopere variant met dezelfde druif. De Rosso di Montalcino heeft de DOC status en is vaak al na een of twee jaar verkrijgbaar en op dronk.

Bolgheri (de Super Tuscans)

In het Toscaanse kustgebied Maremma vinden we de plaats Bolgheri als centrum van de zogenaamde Super Tuscans wijnen. De ligging aan de kust, het unieke microklimaat en de bodem van kiezels en stenen zorgt voor een mooie combinatie om geweldige wijnen van de Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah en Cabernet Franc te produceren. De wijnen zijn internationaler door de genoemde druivenrassen hoewel er ook lokale Toscaanse druiven worden gebruikt. Onder de naam Super Tuscans zijn de wijnen uit deze streek een commercieel en internationaal succes aan het worden.

Vernaccia di San Gimignano

Naast een aantal goede rode wijnen, herbergt Toscane ook een geweldige witte wijn. De Vernaccia di San Gimignano is een droge witte wijn uit de gemeente San Gimignano. De wijn kreeg in 1966 als eerste wijn in Italië de DOC classificatie. Sinds 1993 mag de wijn het predikaat DOCG dragen en behoort het daarmee tot de allerbeste wijnen van het land.

De Vernaccia di San Gimignano DOCG bestaat voor 85% uit de Vernaccia druif en wordt verder aangevuld met andere witte druivenrassen uit de buurt.

Welke druivensoorten zijn er in Toscane?

Onderstaand een overzicht van alle Toscaanse druiven.

Alicante
Alicante Bouschet
Avarengo
Cabernet Franc
Cabernet Sauvignon
Canaiolo Nero
Carmenère
Chardonnay
Ciliegiolo

Gewürztraminer
Malvasia
Merlot
Petit Verdot
Riesling
Rondinella
Rossese
Roussanne
Sangiovese

Sauvignon Blanc
Syrah
Trebbiano
Uva Rara
Vermentino
Vermentino Nero
Vernaccia
Vernaccia Nera
Viognier

Italiaanse DOC wijnen

De Toscaanse wijnen op een rij

In de wijnstreek Toscane worden veel verschillende wijnen gemaakt. xx. In onderstaand overzicht staan de wijnen gegroepeerd op classificatie (DOCG – DOC en IGT wijnen).

Toscaanse DOCG wijnen
Brunello di Montalcino
Carmignano
Chianti
Chianti Classico
Elba Aleatico Passito
Montecucco Sangiovese
Morellino di Scansano
Nobile di Montepulciano
Suvereto
Val di Cornia
Vernaccia di San Gimignano

Bekijk alle Italiaanse DOCG wijnen.

Toscaanse DOC wijnen
Ansonica Costa dell’Argentario
Barco Reale di Carmignano
Bianco dell’Empolese
Bianco di Pitigliano
Bolgheri (Bolgheri Sassicaia)
Candia dei Colli Apuani
Capalbio
Colli dell’Etruria Centrale
Colli di Luni
Colline Lucchesi
Cortona
Elba
Grance Senesi
Maremma Toscana
Montecarlo
Montecucco
Monteregio di Massa Marittima
Montescudaio
Moscadello di Montalcino
Orcia
Parrina
Pomino
Rosso di Montalcino
Rosso di Montepulciano
San Gimignano
San Torpé
Sant’Antimo
Sovana
Terratico di Bibbona
Terre di Casole
Terre di Pisa
Val d’Arbia
Val d’Arno di Sopra of Valdarno di Sopra
Val di Cornia
Valdichiana
Valdinievole
Vin Santo del Chianti
Vin Santo del Chianti Classico
Vin Santo di Carmignano DOC
Vin Santo di Montepulciano

Bekijk alle Italiaanse DOC wijnen.

Toscaanse IGT wijnen
Alta Valle della Greve
Colli della Toscana Centrale
Maremma Toscana
Montecastelli
Toscana
Val di Magra

Bekijk alle Italiaanse ITG wijnen.

Wijnhuizen in Toscane- alle wijnmakers op een rij

Wijnhuizen in Toscane

 • Poliziano
 • Avignonesi
 • Castelli del Grevepes
 • Caccia al Piano 1868
 • Castello Banfi
 • Montemaggio
 • Antinori
 • Castello di Ama
 • Capezzana

Wijnhuizen in Toscane

 • Salcheto
 • Il Palagio (Sting)
 • Badia a Coltibuono
 • Castiglion del Bosco
 • Prima Pietra
 • Tenuta San Guido
 • Livernano
 • Ciacci Piccolomini d’Aragona

Wijnhuizen in Toscane

 • Fontalpino
 • Barone Ricasoli
 • Castello di Fonterutoli~
 • Castellare di Castellina
 • Biondi Santi
 • Castello di Nipozzano / Frescobaldi
 • Fattoria dei Barbi
 • Gavioli
Wijn proeven

Verkrijgbaarheid van de Toscaannse wijnen in Nederland en België

Wie zelf bij de verschillende lokale wijnhuizen in de regio is geweest, wil natuurlijk de voorraad aanvullen als deze -veel te snel- op is geraakt. Met een beetje geluk had je een paar dozen mee, maar er komt een moment dat deze op is.

Online verkrijgbaarheid van Toscaanse wijn

Anfors Imperial

Online verkrijgbaarheid van Toscaanse wijn

Villa Fattoria

Toscaanse wijnroutes

Wijnroutes door Toscane

Wat is er nu mooier dan zelf de Toscaanse wijnen te proeven via routes die door de regionale wijnboeren zelf zijn samengesteld. In Italië zijn de zogenaamde ‘Strada dei Vini…’ lokale wijntours langs wijnhuizen met de mogelijkheid de wijnen te proeven bij de wijnboeren zelf. Toscane kent veel van deze wijnroutes.

Onderstaand de Toscaanse wijnroutes. Er zijn zoveel mogelijk links opgenomen naar de Engelstalige versies van de betreffende site.

Strade del Vino dell’Olio e dei Sapori di Toscana (overzicht)

la Strada del Vino e dell’Olio del Chianti Classico

Strada del Vino Nobile di Montepulciano e dei Sapori della Valdichiana Senese

Strada Dei Vini di Carmignano

La Strada del Vino e dell’Olio Costa degli Etruschi

Strada del Vino Colli di Candia e Lunigiana

Strada dell’olio e del vino del Montalbano – Le Colline di Leonardo

Strada del Vino Colline Pisane

Strada del Vino e dell’Olio di Lucca, Montecarlo e Versilia

Strada del vino Montecucco e dei sapori d’Amiata

La Strada del Vino Monteregio di Massa Marittima

Strada del Vino Orcia

Strada del Vino Terre di Arezzo

Bekijk alle (het zijn er meer dan 100…!) wijnroutes van de Strada dei Vini d’Italia?

Wijnreizen in en naar Toscane

Er zijn een groot aantal reisbureaus die reizen aanbieden om de wijngaarden en de wijnhuizen in de regio zelf te ontdekken.

We zetten een paar aanbieders met reizen naar Toscane voor je op een rij.

WijnSpijs – Toscaanse Wijnreis
Ontdek Toscane in 4 heerlijke dagen. Het hele jaar te boeken, verblijf op een luxe wijndomein in Toscane.

Het domein in Rufina, op een uurtje rijden van Florence, is een fijne uitvalsbasis om de streek te ontdekken. Al hoef je absoluut de deur niet uit om een fijne tijd te hebben.

Oda’s Italia – Viaggi da Gustare
Een liefde voor Italië, een liefde voor reizen met een bijzonder karakter.

Oda van Stekelenburg is kunsthistoricus en vinoloog en reist al meer dan dertig jaar door Italië. Geïnspireerd door haar affiniteit met de Italiaanse cultuur en haar kennis van de Italiaanse wijn en gastronomie heeft ze in 2003 VIAGGI DA GUSTARE opgericht.

In de naam ligt de missie besloten: ‘reizen om te proeven, reizen om te genieten’. Oda organiseert vakanties en rondreizen, voor kleine én grote gezelschappen, waarin je de cultuur en de smaakrijkdom van het authentieke Italië ontdekt.

Cazebonne – Toscaanse wijnreizen
Cazebonne organiseert culinaire- en wijnreizen naar bekende steden en wijnregio’s die het bezoeken meer dan waard zijn.

Voor Toscane zijn er verschillende reizen samengesteld. Naast verschillende Toscaanse wijnreizen zijn er culinaire rondreizen en kookcursussen.

TravelPA
Proef de beste wijnen van Italië!
Wie Toscane zegt, denkt aan wijn. Maak tijdens deze individuele wijnreis per huurauto door Toscane kennis met de beste wijnen die Italië te bieden heeft.

Wijn

Toerisme in de regio Toscane

Officiële websites van/in de regio Toscane

Website van de regio Piëmonte

Website van de regio Langhe en Roero (EN)

Website van Turijn (EN)