Hoe wordt Italiaanse wijn eigenlijk gemaakt?
Van druif tot wijn.
De meeste wijndrinkers zijn niet bekend met het productieproces van wijn. Maar voor de geïnteresseerde liefhebbers leggen we op deze pagina uit hoe wijn wordt gemaakt.
We zetten in het kort uiteen welke stappen er zijn in het proces van wijnmaken. En gaan daarna wat dieper in op de verschillende stadia in het proces en de variaties die er zijn. We kijken naar de verschillende soorten wijnen (witte wijn, rode wijn, rosé, mousserende wijn en dessert wijn), de kwaliteit van de wijnen en de verschillen die er ontstaan bij het vinificatie proces. Dat is het gedeelte na de oogst van de druiven.
Ga je mee?

De korte uitleg van wijn maken
Er zijn twee soorten druiven. De zogenaamde tafeldruiven (die we eten vanuit de supermarkt of groenteboer) en de druiven die alleen voor de wijnbouw zijn geschikt. Van deze laatste groep zijn er erg veel. Zeker in Italië, waar naar schatting meer dan 500! verschillende druivensoorten verbouwd worden.
In het kort komt wijn als volgt tot stand:
- de wijnmakers snoeien de wijnstokken in de winter;
- de wijnstokken beginnen in het voorjaar te bloeien;
- de zon zorgt er vervolgens voor dat de druiven groeien en rijpen (de hoeveelheid zon bepaalt de rijping van de druif en daarmee het suikergehalte – meer zon zorgt voor een rijpere druif en daarmee voor een hoger suikergehalte);
- in het najaar worden de druiven geoogst;
- na de oogst worden de druiven gekneusd (geperst);
- het druivensap (most) wordt in stalen tanks gedaan om te gisten (fermentatie, hierbij worden de suikers in de druiven worden omgezet in alcohol en koolzuur);
- na deze alcoholische vergisting (als alle suikers zijn omgezet) wordt de wijn geklaard (de troebele wijn wordt helder gemaakt door hulpstoffen toe te voegen);
- de laatste stap is het bottelen van de wijn in flessen.
De druivensoort, het klimaat, de bodem, het moment van oogsten en de verwerking van de druiven zijn allemaal bepalende factoren voor de uiteindelijke smaak van jouw wijn.
In sommige gevallen (bij de mousserende wijnen, de Italiaanse champagnes) is er na stap 7. nog een tweede vergisting. Of een langere rijping van de wijn in houten vaten. Een aantal wijnen ontwikkelt zich zelfs daarna in de fles nog. Deze kunnen tot wel een paar jaar nodig hebben in de fles om op de juiste smaak te komen.

