De classificatie van Italiaanse wijnen

Kwaliteitskeurmerk van wijn uit Italië


Italiaanse wijnen worden beoordeeld en geclassificeerd op basis van vereiste wetgeving in zowel Italië als Europa. Elk wijnbouwgebied in Italië krijgt een kwaliteitsniveau toegewezen. Dit oordeel is gebaseerd op o.a. historische betekenis en de strenge richtlijnen die er gelden om de druiven te verbouwen en een bepaalde wijn te maken. Het Italiaanse kwaliteitssysteem kent 4 verschillende groepen. Van hoog naar laag zijn dit:


  • DOCG wijnen
  • DOC wijnen
  • IGT (IGP) wijnen
  • Tafelwijnen


Italiaanse DOCG-wijnen


Aan de top van de kwaliteitsladder van Italiaanse wijnen staan de DOCG-wijnen. De afkorting DOCG staat daarbij voor Denominazione d'Origine Controllata e Garantita. Momenteel zijn er 76 DOCG-wijnen in Italië. Er komen niet vaak nieuwe wijnen op deze exclusieve lijst met het DOCG-keurmerk, welke te herkennen is aan de zegel op de fles. Deze zegels kunnen van uiterlijk verschillen als je een wijn in Italië koopt of deze via de export in het buitenland is gekocht.


Bekijk de volledige lijst van alle 76 Italiaanse DOCG-wijnen.

Italiaanse DOC-wijnen


Na de DOCG-wijnen volgen de DOC-wijnen, soms ook wel DOP genoemd. Het tweede kwaliteitsniveau in Italië. De lijst met Italiaanse DOC-wijnen telt momenteel 332 verschillende wijnen. DOC staat voor Denominazione d'Origine Controllata. 


Bekijk de volledige lijst van alle 332 Italiaanse DOC-wijnen.


Italiaanse IGP / IGT wijnen


Het kwaliteitsniveau onder DOCG en DOC stelt minder strenge eisen aan het maken van de wijn. De producenten hebben meer vrijheid bij het maken van wijnen die zonder een van de twee hoogste keurmerken op de markt wordt gebracht. De naam van deze groep wijnen is IGT (Indicazione Geografica Tipica), of tegenwoordig steeds vaker IGP (Indicazione Geografica Protetta). Er zijn 118 Italiaanse IGP-wijnen.


Een kwaliteitslabel van IGP/IGT wil overigens niet altijd iets zeggen dat de kwaliteit minder is dan DOCG of DOC. Zo zijn er uitzonderingen van wijnmakers die liever afzien van de DOG- en DOC regels. Deze wijnmakers geven er de voorkeur aan om wijnen te maken die volgens andere technieken tot stand komen of waarbij bepaalde druivenrassen worden gebruikt die niet in de voorschriften staan om tot een bepaald keurmerk te behoren.


Er zijn behoorlijk wat wijnen van buitengewone kwaliteit, zonder het predikaat DOCG of DOC te hebben. 


En wat is kwaliteit? Dat bepaal je uiteindelijk altijd zelf. Jouw smaak is uniek en alleen jij kunt zeggen of je een bepaalde wijn heerlijk vindt. Met of zonder DOCG of DOC keurmerk.

Share by: