Wijn proeven

Wijnproeverijen (met Italiaanse wijn…)

Hoe leuk zou het zijn om samen met je (wijn)vrienden nieuwe wijnen te ontdekken? Een gezellige wijnproeverij aan huis of op locatie. Bij een wijnbar bijvoorbeeld. Of op een andere locatie zoals kantoor, bij een vereniging of een ruimte die je afhuurt met familie of vriendinnen.

Op deze pagina komt een zo uitgebreid mogelijk overzicht van alle wijnproeverijen. Gesorteerd op plaatsnamen, dat is het meest relevant.

Kijk snel waar je nieuwe wijn uit Italië kunt proeven…

Wijnproeverijen in Nederland

Onderstaand een overzicht van wijnproeverijen in Nederland, gesorteerd op plaatsnaam.

Wijnproeverijen in Amsterdam

Ontdek de lekkerste wijnen tijdens een gezellige proeverij met vriendinnen of familie…:

Chabrol
Alles is mogelijk in de proefkelder op de Haarlemmerstraat of aan de proeftafel op de Overtoom in Amsterdam!

Chabrol Wines organiseert regelmatig wijnproeverijen op diverse locaties met verschillende thema´’s.

Paskamer
Bij Paskamer bieden we wijnproeverijen voor elke gelegenheid; of het nu gaat om een bedrijfsuitje, een middag met vrienden, een vrijgezellenuitje of als origineel kado. Onze proeverijen zijn leuk en leerzaam, waarbij we afhankelijk van de groep het niveau aan kunnen passen.

Taste & Tintle
Hoe proef je wijn, welke smaken kun je herkennen in de wijn? En wat bepaalt de smaak van de wijn? Onze wijnkenner laat u ontdekken wat er bij het proeven komt kijken en vertelt u over de herkomst van de wijn die u proeft. Als er wijn over is na afloop van de proeverij kunt u deze nog rustig naproeven.

Groot aanbod van wijnproeverijen. Van een basisproeverij, via themaproeverijen tot een wijn-spijs wijnproeverij of wijnen proeven tijdens het varen.

Wijnproeverijen in Haarlem

Nieuwe Italiaanse wijnen ontdekken? Bekijk het aanbod bij onderstaande wijnproeverijen…:

Gabriëlle Salvatore
Genieten van wijn en lekker eten spreekt u aan. Al proevend leert u omgaan met uw zintuigen.

Met veel plezier geeft Gabriëlle Salvatore een wijncursus of wijn/spijs workshop. Beginners en gevorderden, amateurs en professionals zijn van harte welkom. Vanaf 2002 Gabriëlle Vinoloog en sinds 2008 Italiaans Sommelier.

Wijnkoperij Okhuysen
Tweemaal per jaar organiseert Okhuysen een grote proeverij in haar magazijnen in de Waarderpolder. Dit voor velen bekende evenement – ‘Proeven tussen de Stellingen’ – is dé manier om een groot deel van ons assortiment en de wijnproducenten te leren kennen. Ook organiseren ze regelmatig themaproeverijen in de wijnwinkel in de Gierstraat.

Wijnproeverijen in België

En het overzicht van bedrijven die een wijnproeverij in België kunnen verzorgen.

Ook hier is er gesorteerd op plaatsnaam.

Wijnproeverijen in Antwerpen

Kom met je vriendinnen en vrienden wij proeven bij…:

Avini Antwerp
Geniet van een gezellig avondje met vrienden, collega’s of familie in onze ingerichte kelder. Onze specialisten gidsen u doorheen verschillende thema’s zoals: “Hoe leer ik wijn proeven?”, “Een wandeling door Toscane” en andere op maat gemaakte proeverijen.

Wijnbeleving.be
Timmy Reynders van Wijnbeleving.be organiseert wijndegustaties op maat. Bij het bedrijf, bij u aan huis of op locatie. In samenspraak zal een degustatie opgebouwd worden rond een bepaald thema (land, regio, druif, schuimende wijnen,…). Of een ludieke proeverij zoals blindproeven of wijnquiz?

The Chef’s Cut
Doe mee met een Italiaanse wijnproefavond!

Bereid je voor op een spectaculaire ervaring met onze eigen Italiaanse sommelier Marco Lori die meer dan 6 geweldige wijnen en heerlijke aperitieven leert.

Wijnproeverijen in Brussel

Ontdek nieuwe Italiaanse wijn via een wijnproeverij van…:

Etiquette Wines
Degustatie workshops en oenologische lessen op alle niveaus.

Uitgebreider wijn leren proeven

Naast bovengenoemde wijnproeverijen zijn er ook opties om nog meer te leren over wijn. Er zijn verschillende wijncursussen beschikbaar. Van klein tot zeer uitgebreid om b.v. uiteindelijk sommelier te worden.

SDEN wijncursussen

De SDEN (Stichting Dranken Examens en Normering) is dé organisatie voor het afnemen van wijn- en drankexamens. SDEN wijncursussen kunnen worden gevolgd bij een groot aantal aanbieders door heel Nederland. De verschillende wijncursussen zijn:

  • SDEN-niveau 1 – Wijnvignet
  • SDEN-niveau 2 – Wijnoorkonde
  • SDEN-niveau 3 – Wijnbrevet
  • SDEN-niveau 4 – Vinoloog
  • SDEN-niveau 5 – Magister Vini

WSET wijncursussen

Naast het SDEN in Nederland, biedt WSET kwalificaties op vier niveaus. De Wine & Spirit Education Trust (WSET) is wereldwijd de grootste aanbieder van kwalificaties op het gebied van wijn, gedistilleerd en sake.

Via een netwerk van cursusaanbieders in meer dan zeventig landen en in diverse talen kun je onderstaande wijn cursussen volgen:

  • WSET level 2 – Internationaal Wijnbrevet
  • WSET level 3 – Advanced international
  • WSET level 3 – Fast Track
  • WSET level 4 – Diploma Course / Weinakademiker

Wijncursussen in Nederland

Het Wijninstituut
Sinds 1996 is Het Wijninstituut gespecialiseerd in het verzorgen van landelijk erkende wijncursussen en examens, waaronder de niveaus SDEN 1, SDEN 2 en SDEN 3.

Aanbieders wijncursussen in België

Flessengeluk!
Flessengeluk is een onafhankelijk wijnopleidingscentrum in hartje Antwerpen. Het organiseren van wijnopleidingen, wijndegustaties en wijnevenementen is onze passie.

Wijn proeven in Italië

Wijnen proeven bij je thuis of op locatie is natuurlijk altijd iets om naar uit te kijken. Maar waar kun je betere wijnen proeven dan in Italië zelf?

Alle Italiaanse regio’s hebben een aantal officiële wijnroutes. Er zijn meer dan 100 zogenaamde ‘Strada del Vino’ wijnroutes die je langs de mooiste wijngaarden en wijnhuizen voeren. Bij de meeste wijnboerderijen kun je komen proeven van de wijn die ze er met liefde maken.

Een Barbera of Barolo in Piëmonte. Een Chianto Classico in Toscane. Of een Primitive in Puglia.

Bekijk alle wijnroutes door Italië.