De wijnregio Umbrië

Umbrië is een van de onbekendere regio’s van Italië. Centraal gelegen, en grenzend aan Toscane, de Marken, de indrukwekkende bergketen de Apennijnen en de regio Lazio, wordt Umbrië ook wel het groene hart van Italië genoemd.

Bekende steden zijn naast de hoofdstad Perugia vooral Assisi (Umbria, het ‘land van Franciscus van Assisi’…), Orvieto, Spoleto, Gubbio, Terni en Narni. Bekend bij de weinige toeristen die Umbrië inmiddels al ontdekt hebben is natuurlijk het Trasimeno meer.

Wijnbouw in Umbrië

De groene regio geeft aan dat er nog wel eens wat water valt. Het klimaat en de fraaie ligging met kenmerkende glooiende landschappen en steden op hoger gelegen heuvels, zorgt voor een ideaal combinatie voor de wijnbouw. De

De Etrusken en de Romeinen hebben de basis gelegd voor de wijnbouw van nu. De wijnboeren van nu hebben door de jaren heen steeds betere wijnen kunnen maken. Waar de regio in het begin vooral bekend stond om de witte wijnen uit de Orvieto regio, komen er vandaag de dag ook een aantal uitstekende rode wijnen uit Umbrië. Er zijn twee DOCG wijnen in de regio: de Montefalco Sagrantino en de Torgiano Rosso Riserva. Verder kent het gebied 13 DOC wijnen.

Welke druivensoorten zijn er in Umbrië?

Voor de witte wijnen in Umbrië wordt er vooral gebruik gemaakt van de Grechetto en de Malvasia druiven. De rode wijnen bestaan vooral uit de Sangiovese druif en de streekeigen Sagrantino druif.

Bellone
Cabernet Sauvignon
Ciliegiolo
Gamay

Grechetto
Malvasia
Merlot
Sagrantino

Sangiovese
Trebbiano
Verdello

Italiaanse DOC wijnen

De Umbrië wijnen op een rij

In de wijnstreek Toscane worden veel verschillende wijnen gemaakt. xx. In onderstaand overzicht staan de wijnen gegroepeerd op classificatie (DOCG – DOC en IGT wijnen).

Umbrië DOCG wijnen
Montefalco Sagrantino
Torgiano Rosso Riserva

Bekijk alle Italiaanse DOCG wijnen.

Umbrië DOC wijnen
Amelia
Assisi
Colli Altotiberini
Colli del Trasimeno
Colli Martani
Colli Perugini
Lago di Corbara
Montefalco
Orvieto
Rosso Orvietano
Spoleto
Todi
Torgiano

Bekijk alle Italiaanse DOC wijnen.

Umbrië IGT wijnen
Allerona
Bettona
Cannara
Narni
Spello
Umbria

Bekijk alle Italiaanse ITG wijnen.

Wijnhuizen in Umbrië: alle wijnmakers op een rij

Er zijn een groot aantal wijnhuizen in de regio die heerlijke wijnen produceren.

Wijn proeven

Verkrijgbaarheid van de Umbrië wijnen in Nederland en België

Wie zelf bij de verschillende lokale wijnhuizen in de regio is geweest, wil natuurlijk de voorraad aanvullen als deze -veel te snel- op is geraakt. Met een beetje geluk had je een paar dozen mee, maar er komt een moment dat deze op is.

Online verkrijgbaarheid van wijnen uit Umbrië

Online verkrijgbaarheid van wijnen uit Umbrië

Wijnroutes in Umbrie

Wijnroutes door Umbrië

Wat is er nu mooier dan zelf de regionale en lokale wijnen te proeven via routes die door de regionale wijnboeren zelf zijn samengesteld. In Italië zijn de zogenaamde ‘Strada dei Vini…’ lokale wijntours langs wijnhuizen met de mogelijkheid de wijnen te proeven bij de wijnboeren zelf.

Onderstaand de officiële wijnroutes in Umbrië. Er zijn zoveel mogelijk links opgenomen naar de Engelstalige versies van de betreffende site.

Bekijk alle (het zijn er meer dan 100…!) wijnroutes van de Strada dei Vini d’Italia?

Verder kun je de nodige informatie over wijn- en wijnreizen vinden op de officiële website van het toeristisch bureau van Umbrië.

Wijnreizen in en naar Umbrië

De ene wijnliefhebber vindt het leuk om zelf uit te puzzelen waar de wijnhuizen zijn en welke een proeverij aanbieden. Voor iemand die weinig tijd (of gewoon geen zin 🙂 heeft, zijn er aanbieders van wijnreizen die alles al voor je hebben uitgezocht.

Cazebonne
Cazebonne is een gespecialiseerd reisbureau voor wijn- en culinaire reizen. Voor de regio Umbrie zijn er meerdere reizen beschikbaar. Van een rondreis met de auto tot wijnwandelreizen en fietstochten langs de mooie wijnhuizen die de regio rijk is.

Casa San Carlo WijnSpijs Weekend Italië
Op 27 september 2019 staat er een waanzinnige kleinschalige wijnreis naar Het Groene Hart van Italië op het programma. En daar kun jij bij zijn!
Umbrië is een prachtige wijnstreek met een lange geschiedenis en herbergt talloze wereldberoemde wijnhuizen.

La Gestione
La Gestione organiseert reizen naar een aantal regio’s in Italië en verhuurt accommodaties. Verder staan er een aantal wijn- en kookreizen naar Umbrië op het programma.