Proef en ontdek

Wat de lekkerste wijnen van Italië zijn bepaal je helemaal zelf. Smaak is zo persoonlijk, dat je er alleen achter kunt komen door verschillende wijnen uit te proberen. En daar waar er vele geleerden zijn met een kundig oordeel, geloof ik zelf in een veel simpeler systeem van het beoordelen van wijn.

Je vindt een wijn:

  • heerlijk
  • lekker
  • niet lekker

Die heerlijke wijn ga je aanbevelen en hoogstwaarschijnlijk vaker bestellen. De lekkere wijnen zul je uitkiezen als je ergens geen heerlijke wijn kunt krijgen of om budgettechnische redenen niet gaat drinken.

En die niet lekkere (soms zelfs smerige) wijn? Tja, die drink je gewoon niet meer.

Zo simpel is het volgens mij.

Om te ontdekken welke wijnen bij jou (en je gerechten) passen is het zaak vooral vaak een verschillende, nieuwe wijn te zoeken en te bestellen.

Wijnreizen naar Italië en het bezoeken van wijnhuizen

De mooiste manier is om ter plekke in Italië wijnhuizen te bezoeken, met de makers te praten en te ontdekken wat ze maken en welke je daarvan het lekkerst vindt. Er zijn voldoende reisorganisaties die culinaire en wijnreizen aanbieden naar Italië.

In Italië zelf zijn er dan nog de officiële wijnroutes, de zogenaamde Strada del Vino routes die je langs de familiebedrijven en lokale wijnmakers voeren. Waar je kunt proeven, ontdekken en kunt vragen naar achtergronden, gebruikte lokale druivensoorten en bijpassende gerechten die de wijnen het beste tot haar recht laten komen.

Budget- en tijdtechnisch lukt je dat niet altijd.

Wijn proeven op wijnproeverijen in Nederland

Tijd voor plan B. Wijnproeverijen hier in Nederland en Belgie. In wijnbarren, op wijnfestivals of wijnfeesten, tijdens evenementen of op door wijnwinkels georganiseerde proeverijen. Bij hen of bij jou thuis voor een groep vrienden.

Wijnwinkels

De laatste manier is om de verschillende wijnwinkels, met name de gespecialiseerde zaken die zich richten op Italiaanse wijn, te vragen om advies bij het ontdekken van nieuwe wijnen. Er komt een overzicht met online wijnwinkels met Italiaanse wijn, en een overzicht met fysieke wijnwinkels (waar je ng gewoon door de voordeur naar binnen kunt gaan en een persoonlijk advies kunt vragen aan de eigenaar of winkelhulp).

Kortom, er is voldoende keus. Veel plezier met je ontdekkingsreis.

Wijn proeven met vrienden

Wijngebieden van Italië

Als je Italiaanse wijnen wil ontdekken kies je een van onderstaande regio’s om je ontdekkingstocht mee te beginnen.

Bekijk alle Italiaanse wijngebieden.