Over Avinturo.

Het is nog maar een paar jaar geleden dat alles op zijn plaats viel.

In 2015 bezocht ik Italië voor het eerst. In het voorjaar een weekend Rome met mijn vrouw. Het werd een geweldig weekend. Mooi weer, heerlijk eten en drinken en te veel om te zien om in een paar dagen tot je te nemen.

Diezelfde zomer gingen we met vrienden naar Toscane. Een camping als uitvalsbasis voor bezoeken aan o.a. Florence, Lucca, Pisa, Siena en San Giminiano.

Tijdens deze heerlijke zomervakantie bleken we achteraf ook onze eerste wijnproeverij te hebben meegemaakt in Italie. Nabij camping Barco Reale hebben we op de terugweg van een dagje cultuur een aantal wijnen geproefd van Cantina Leonardo da Vinci in Vinci.

Sindsdien zijn we eigenlijk alleen nog maar naar Italie gegaan. Naar Lazio, naar Umbrie, naar Sardinie en nog wijnreizen naar Piemonte, het Valpolicella gebied en de lekkerste Prosecco geproefd in het hart van Valdobbiadene-Conegliano waar de Cartizze zich bevindt.

We zijn beiden meer dan verliefd geworden op Italië. Het land. Het weer. Het eten en drinken. Alle bezienswaardigheden.

lunchen en wijnproeven in de wijngaard van Arnaldo Caprai

Dan de wijn. En de wijnreizen.

Wijn dronken we al een tijdje.

In 2016 zijn we begonnen met het maken van wijnreizen. We zouden altijd nog een keer Champagne gaan proeven. Het werden een paar dagen Epernay en via Escolives-Sainte-Camille, Riquewihr en Trier weer naar huis.

We vonden het zo leuk, dat we eigenlijk meteen plannen zijn gaan maken voor de volgende wijnreis. Eerst naar Couches om de Bourgogne te ontdekken. Daarna naar Luxemburg om vanuit Remich de Moezelwijnen te proeven.

Daarna zijn we eigenlijk elk jaar wel op pad gegaan.

De voorpret is al even leuk dan de reis zelf. Kijken wat er te doen is. Kijken welke wijnhuizen er zijn met een mooi aanbod om te proeven en wellicht te overnachten.

Alle wijnreizen waren geweldig en zaten vol verrassingen. Bij thuiskomst hebben we naast een flink aantal dozen wijn, de mooiste verhalen om te delen.

De combinatie van Italië, wijn en wijnreizen heeft geleid tot het ontstaan van avinturo.

De naam is een ‘vrije’ combinatie van vino en avventura (Italiaans voor wijn en avontuur). Wat is er immers mooier om in Italië zelf te ontdekken welke wijn je lekker vindt?

Het leek mij een goed idee om alles over Italiaanse wijn te bundelen. Ik heb er veel over kunnen vinden en lezen, maar op verschillende websites, blogs en wijnwinkels. Van wijnregio’s tot druivenrassen. En van wijnhuizen tot proeverijen en winkels die Italiaanse wijn in Nederland en België online verkopen.

Lekker of niet lekker is – in mijn ogen- niet iets van scores door deskundige jury’s of kenners. Je bepaalt vooral zelf wat je er van vindt. In mijn ogen zijn er drie categorieën waar je zelf een wijn in plaatst.

  1. Heerlijke wijn, die ga ik nog eens kopen
  2. Lekkere wijn, maar ik zou deze niet nog een keer kopen
  3. Niet lekker, je wilt eigenlijk je glas meteen leeg kiepen

Zo kijk ik er tenminste naar 😉

Favoriete wijnen

We hebben er ondertussen al vele tientallen geproefd. Niet allemaal even succesvol, de meeste wel.

Wijnen die we regelmatig halen (of waarvoor we nog wel eens op wijnreis willen) zijn o.a. de Prosecco (voor de bubbels), de Valpolicella Ripasso, de Primitivo (de Manduria), de Cannonau uit Sardinie, de Sagrantino de Montefalco en de Vino Nobile de Montepulciano. Wat betreft witte wijnen worden we blij van de Soave Classico, de Pecorino, de Pinot Grigio, de Torbato, de Vermentino di Gallura en de Grecante.

Ik ben benieuwd naar jouw mening en suggesties, je ervaringen en jouw lekkerste wijnen uit Italië.

    captcha