Wat leuk dat je de site hebt ontdekt. Hopelijk ben je snel net zo enthousiast als ik en alle andere liefhebbers van Italie en lekkere wijn.

avinturo is de de combinatie van wijn (vino) en avontuur (avventura). Ontdekken van wijnen is immers een leuk avontuur. Je weet niet wat je tegenkomt. De ene keer ontdek je een pareltje. De andere keer heb je het lastig en moet je je best doen de wijn niet meteen leeg te kiepen in de gootsteen. Thuis kan dat nog wel. Maar op locatie, bij een vriendelijke en trotse maker van de betreffende wijn, is dat toch iets lastiger.

Dit startpunt van jouw Italiaanse wijnavontuur heb ik opgedeeld in een paar hoofdstukken. Ik ga er gemakshalve vanuit dat je nog niet heel bekend met wijn uit Italië. Over de aanleiding van dit wijnblog kun je alles lezen op de over avinturo pagina. Er is tevens informatie over hoe Italiaanse wijnen gemaakt worden. En ik heb een uitleg over de Italiaanse champagne (de mousserende wijnen, In Belgie ook wel schuimwijnen genoemd)

Hier gaan we echt meteen de wijndiepte in.

De classificatie van wijnen (kwaliteitskeurmerk)

In Italië worden de wijnen op basis van kwaliteit ingedeeld. Er zijn vier kwaliteitsaanduidingen in dit systeem:

  1. DOCG wijnen
  2. DOC wijnen
  3. IGT wijnen
  4. Vino da Tavola (tafelwijnen)

De allerbeste wijnen zijn de DOCG wijnen. Er worden strenge eisen gesteld aan de kwaliteit. DOCG is een afkorting van Denominazione di Origine Controllata e Garantita. De DOCG kent een speciale verzegeling van de flessen die onder dit label hangen.

De een na beste kwaliteit valt betreft het DOC label, de z.g. Denominazione di origine controllata. Deze wijnen voldoen aan vastgestelde productie eisen en komen uit een bepaald geografisch vastgesteld gebied.

Voor specifieke wijn uit een bepaalde regio waarbij er geen specifieke kwaliteitseisen zijn vastgesteld, wordt het IGT (Indicazione Geografica Tipica) kenmerk gebruikt.

Als laatste is er de zogenaamde tafelwijn, de Vino da Tavola (tafelwijn). Eenvoudige wijnen op basisniveau.

Italiaanse druivensoorten

Er zijn nogal wat druivenrassen te vinden in Italië. Van de bekende Sangiovese en Nebbiolo tot de veel minder bekende Mayolet en de Bombino Bianco. Het is de bedoeling dat je op avinturo straks alle verschillende druiven kunt terugvinden, samen met de informatie over de druif en het gebruik ervan in de mooie wijnen die Italië rijk is.

Er zal per wijnsoort een eigen pagina komen. Een overzicht van de Italiaanse rode wijn, de Italiaanse witte wijn, de rose wijn, de mousserende wijnen en de dessertwijnen. Het zijn er bij elkaar namelijk nogal wat.

De wijngebieden van Italië

Italië kent vele wijngebieden, verdeeld over de 20 regio’s van het land. Van Piemonte tot Puglia en Veneto. En van Sardinië en Sicilië tot Trentino – Alto Adige. Je wordt meegenomen door de kenmerken van de regio en krijgt de belangrijkste druivenrassen en wijnen voorgeschoteld. Om op afstand te bekijken of om te gebruiken bij het plannen van je wijnreis naar een van de mooie Italiaanse wijnregio’s.

De Italiaanse wijnmakers (wijnhuizen)

Op avinturo moet je straks alle wijnmakers van Italië kunnen terugvinden. Dat zal niet van vandaag op morgen het geval zijn, het zijn er namelijk nogal wat. Per wijnregio krijg je alle Italiaanse wijnhuizen te zien die er zijn, met bij ieder wijndomein het aanbod van wijn (naam, classificatie en gebruikte druiven) en de gegevens om de locatie in Italië te bezoeken. Voor zover er rondleidingen en proeverijen mogelijk zijn.

Ontdek en proef de Italiaanse wijn ook thuis

Naast de uitgebreide informatie over de wijnregio’s in Italie zelf, hebben we ook geprobeerd om een overzicht te maken van alle Italiaanse wijnwinkels (met een speciale pagina waar je alle wijnaanbiedingen en proefpakketten handig bij elkaar hebt…) in Nederland en Belgie. Tevens een overzicht van wijnbars en wijnproeverijen, uiteraard met speciale aandacht voor de lekkerste wijnen uit Italie.